Bemutatkozás

Eredetileg babakonyha blognak indult, de kiderült, hogy a picurnak fruktóz malabszorpciója és laktózintoleranciája van, ezért muszáj volt változtatnom a koncepción, és a blog a fruktóz- és tejmentes diéta szerint készült ételek receptjeit tartalmazza. (A laktózintolerancia csak márciusban derült ki, ezért vannak korábbról tejtermékes ételek is.) Ha írni akarsz: segit@babakonyha.hu Szerzői jogokról itt: http://goo.gl/yq5bFG ELKÖLTÖZTÜNK: www.babakonyha.hu http://babykitchen.blog.hu/2016/03/30/elkoltoztunk_www_babakonyha_hu

A blog szakértői

Hegyi Kitti dietetikus és táplálkozási tanácsadó: http://goo.gl/mF9qn

Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető: http://goo.gl/k3jj44

László Lilla dietetikus és élelmezésvezető: http://goo.gl/mFvZjB

Juhász Flóra dietetikus: http://goo.gl/IpfL4N

Varga Zita Hella, a blog szerzője: http://goo.gl/pZegPj 

 

 

Facebook

             

Címkék

10. egy csepp világnap (1) 10 hónapos kortól (4) 6 hónapos kortól (3) 7 hónapos kortól (3) 8 hónapos kortól (5) abúzus (1) adalékanyag (1) áldozat (1) állati kávéző (1) alma (1) amarant (15) amaránt (1) amerikai almás pite (1) Anoni Mara (1) aranygaluska (1) aszalógép (1) aszalt gyümölcs (1) avokadó (1) avokádókrém (1) az év cukormentes tortája (3) a blog szerzője (1) A rizs alternatívái (4) babakonyha (2) babakonyha.hu (1) baba kozmetikumok (1) bacon (1) banán (3) barack (1) barackos buboréktorta (2) bébiétel (1) Béres Alexandra (1) beshamel mártás (3) Beszélj róla! (1) bio (2) bio pelenka (1) bölcsöde (1) bolognai spagetti (1) brokkoli (6) brownie (1) cékla (1) céklapor (1) chia (1) cöliákia (2) cookie (2) csíkos kalács (2) csirke (17) cukkini (25) cukor (1) cukorbeteg (3) cukorbeteg gyermek (1) cukormentes (6) cukor nélkül (6) darálthús (26) desszert (5) diabétesz (1) DiétABC (2) dietetikus (40) dinnye (1) dió (3) E-mentes övezet (2) ebéd (104) egészséges nasi (1) egészséges táplálkozás (2) Egy csepp figyelem alapítvány (1) élelmezésvezető (2) élesztő nélkül (7) Ellas Kitchen (1) energiaszükséglet (2) Erős Antónia (1) ételérzékenység (2) fagyi (3) fánk (3) fasírt (6) fehérbab (1) fehérje (1) felszívódási zavar (1) felvágott (1) folyadékfogyasztás (2) fonott (1) fonott kalács (4) food revolution (4) Food Truck Show (1) főzelék (6) francia muffin (2) fruktóz (2) fruktóz-tolerancia teszt (3) fruktózegyenérték táblázat (6) fruktózmentes (7) fruktózmentes diéta (10) fruktóztartalom (28) fruktóz intolerancia (6) fruktóz malabszorpció (21) fruktóz vizsgálat (3) fűszerek (1) gasztroblogger (1) gesztenye (2) glutamát (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (54) gnocchi (2) gofri (1) guba (1) gyerekkori szexuális bántalmazás (1) gyümölcscukor (6) H2-kilégzési teszt (3) hajdina (24) hal (15) hasigörcsök (1) hasi görcsök (2) hasmenés (3) házi fagylalt (1) házi jégkrém (1) házi tészta (2) Hegyi Kitti (11) hiperaktivitás (1) Horváth Cukrászda (1) Horváth Éva (1) hozzátáplás (1) húsgolyó (1) húsvét (2) húsvéti sonka (2) instagram (1) interjú (4) intolerancia (1) inzulin (1) íróka szőlőcuukorral (1) I típusú diabetes (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégvarázs (1) joghurt (1) jogi információk (1) Juhász Flóra (6) kakaó (8) kakaós kalács (1) kalács (19) káposzta (1) karácsony (2) karácsonyfa kalács (2) karácsonyi jótanács kisbabásoknak (1) karaj (1) karfiol (12) karfol (1) kása (6) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kén-dioxiddal tartósítva (1) kénezés (1) kenyér (10) kenyérgombóc (1) kifli (1) kilégzéses teszt (1) Kocsis Tibor (1) köles (15) Kötél Dorottya (8) krémleves (1) krémtúró (1) krumpli (33) kukorica (5) kukoricadara (1) kuszkusz (1) kutatás (1) laktózintolerancia (16) laktózintolerancia vizsgálat (1) laktózmentes (142) laktózmentes joghurt (1) laktózmentes sajt (2) laktózmentes tejföl (3) laktózmentes túró (3) lasagne (1) László Lilla (10) lencse (1) Levendula fagylaltazó (2) leves (6) linzer (4) lisztérzékenység (1) liszt nélkül (2) máj (7) májkrém (1) málna (2) marcipán (2) medvehagyma (1) melltartóbetét (1) mentes (2) mentes fagylalt (1) méz (1) modell (1) mogyoró (6) mogyorós guba (1) mozgó büfé (1) MSD Pharma Hungary (2) muffin (4) műsorvezető (1) müzli (1) Nándori Cukrászda (1) Nándori László (1) napi tipp a fruktóz- és tejmentes diétában (3) nasi (1) natrium-benzoát (1) Naurel (2) nélkül (1) nitrát (1) nitrit (1) nokedli (1) növényi tejszín (2) növényvédő szerek (1) olajos magok (1) omega-3 (1) organikus (2) padlizsán (12) palacsinta (1) paleo (1) paradicsom (2) paradió (1) patiszon (5) piskóta (1) pite (2) pizza (1) pogácsa (8) puding (2) puliszka (1) pulyka (17) quacamole (1) quinoa (4) rakott (13) rebarbara (3) recept (1) reform (1) reggeli (35) répa (24) rizottó (3) rizs (21) rizseshús (1) sajt (1) sajtótájékoztató (4) saláta (2) sárgaborsó (1) Sebestyén Balázs (1) sertés (4) sonka (5) sonkával töltött kenyér (1) sóska (4) só nélkül (4) spárga (3) spenót (9) street food (1) sütemény (81) sütőpor nélkül (24) sütőtök (16) szalicilsav (1) Szederinda Étterem (1) széklet ph meghatározás (1) széklet zsírtartalmának mérése (2) szénhidráttartalom (1) szerzői jognyilatkozat (1) szerzői jogok (1) szilveszter (1) színes torta (1) színezék (1) szőlőcukor (2) szülinapi torta (4) tápanyagszükséglet (3) táplálálékallergia (1) táplálékallergia (1) táplálékintolerancia (2) táplálkozási minták (1) tartósítószer (1) teasüti (14) tejallergia (1) tejbegríz (5) tejberízs (1) tejcukorérzékenység (5) tejcukor vizsgálat (1) tejfehérje allergia (2) tejmentes (51) tejszínhab (1) tészta (11) tízórai (45) tofu (1) tojás (6) tojásmentes (6) tojás nélkül (84) tök (6) tökéletes kalács titka (1) töltött (7) töltött krumpli (1) torta (18) Tóth Gábor (3) túró (3) túrógombóc (1) túrótorta (2) uborka (1) uzsonna (89) vacsora (129) Vadon János (1) vanília (2) vargabéles (1) Varga Zita Hella (2) Vaslóczki Orsolya (1) vega (2) vércsoportdiéta (1) visszavezetés (8) vitaminok (1) Wirth Krisztina (1) www.babakonyha.hu (1) zabpehely (48) zeller (2) Zing (1) zöldbab (2) zöldborsó (7) zöldspárga (3) ZooCafé (1) zsemle (6) Címkefelhő

Friss topikok

Elindult weboldalunk!

Összes recept (ajánló)

Legjobb receptes blogok

Elégtelen a szoptatós édesanyák vitamin- és ásványi anyag bevitele

2015.04.10. 03:49 - babakonyha

Társadalmi álszemérmesség, a szoptatási problémákkal kapcsolatos, széles körben könnyen és gyorsan elérhető szakmai segítség hiánya, a szoptatós édesanyák elégtelen vitamin- és ásványi anyag bevitele – többek közt ezek azok a problémák, amelyek a leggyakrabban gátolják a csecsemők megfelelő minőségű anyatejes táplálását. Sajnos a kismamák több mint kétharmada egyáltalán nem figyel oda szoptatás alatt a szükséges tápanyagok pótlására, pedig az anyatej alapvető táplálékforrás: nélkülözhetetlen az immunrendszer kialakításához és megerősítéséhez, bizonyos esetekben pedig életmentő lehet. Magyarországon majdnem minden tizedik újszülött koraszülöttként lát napvilágot: az ő esetükben még fontosabb az anyatej, mivel azelőtt jönnek világra, hogy kialakulhatna az alapvető védettségük. Az anyatejes táplálás jelentőségére hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program, amelyhez újabb partner, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület csatlakozott.

Életünk fogantatástól számított első 1000 napja meghatározza egész felnőtt életünk egészségi állapotát. Számos népbetegség, így például az elhízás vagy a cukorbetegség is megelőzhető lenne ebben az életszakaszban a megfelelő táplálással. Különösen fontos eleme az első 1000 napnak az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden másnál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében. Az anyatejnek alapvető szerepe van az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen egészséges bélflóra kialakításában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hat hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, és lehetőség szerint azon túl is kell anyatejet biztosítani, amíg a gyerek és az anya ezt kívánja. A szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, a magas vérnyomásra és koleszterin szintre. A WHO szerint ha 40%-kal nőne világszerte az anyatejes táplálás, azzal akár 50%-kal is csökkenhetne légzőrendszeri betegségek okozta csecsemőhalálozások száma.

Ahhoz, hogy az anyatej biztosítani tudja a csecsemők fejlődéséhez szükséges tápanyagokat,  az édesanya megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozására is szükség van. A szoptatás során néhány vitaminból és ásványi anyagból 30-100%-kal is többre van szüksége a kismamáknak[1], amit a normál táplálkozás sem fedez minden esetben – ilyen például a D- és a K-vitamin, valamint a vas és a folsav. Egy felmérés szerint azonban a szoptatós anyukák több mint kétharmada egyáltalán nem szed vitamint. A kismamák 8%-a a terhes vitamint szedi tovább, amely nem alkalmas teljes mértékben a megváltozott szükségletek kielégítésére, 23%-uk pedig egyéb olyan készítményt szed (például C-vitamint), amely önmagában nem biztosít kielégítő vitaminforrást ebben az időszakban.

"Nem csak a megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükséglet biztosítása, hanem az általános elfogadottsága miatt is nagy szükség van a szoptatással kapcsolatos széleskörű edukációra. A társadalmi álszemérmesség, a megfelelő szaksegítség hiánya miatt ugyanis sokan adják fel a szoptatást olyan helyzetekben is, amelyre van megoldás. Ilyen például a mellgyulladás, vagy az az eset, amikor a nem igény szerinti szoptatás miatt nincs a kismamának elég teje. Sajnos a nem elégségesnek minősített súlygyarapodás miatt is sokszor térnek át tápszerre. Ezért is fontos már a várandós gondozás során megfelelő tanácsokkal ellátni a kismamákat és felkészíteni őket a szoptatásra" - mondta el dr. Nádor Csaba neonatológus, a Neonatológiai Tanács titkára.

Az újszülöttek alapvető védettsége a terhesség harmadik trimeszterében, illetve az anyatejes táplálás során alakul ki. A koraszülötteknek – akik a harmadik trimesztert már a méhen kívül töltik – még fontosabb az anyatej. Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életben maradási esélyei és hosszú távon is egészségesebb életre számíthatnak. Ez annak köszönhető, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, így ilyen esetekben például a fehérje és zsírtartalma magasabb lesz. Egy hazai orvosi felmérés szerint a születés utáni első 14 napban legalább 50%-ban anyatejjel táplált koraszülötteknél 6-szor ritkábban fordult elő az ilyenkor gyakori, súlyos bélbetegség, a necrotizáló enterocolitis.[2]

kore_logo.jpgÉvente közel 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon.100 élveszülésre 8,6 koraszülött jut, ami meghaladja az OECD tagállamok 7,6-os átlagát és az ötödik legrosszabb adat az OECD-ben.[3] Az 5 év alatti gyermekek körében a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak.[4] "Egy rendkívül széles kört érintő, komplex probléma kezelésében nyújt segítséget a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület a családoknak. Azért is döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk az Első 1000 nap programhoz, mert a kezdeményezés a koraszülöttek életében az egyik legkritikusabb időszakra hívja fel a figyelmet, és az egyik legfontosabb mozzanatban, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálásban ad iránymutatást a szülőknek. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel mellett az érintés, az anyai közelség szükségességére is szeretnénk felhívni a figyelmet: Egyesületünk egyik legfontosabb törekvése, hogy az édesanyák koraszülött gyermekeik mellett maradhassanak, amelyre az országban egyelőre csak néhány intézmény biztosít lehetőséget" - mondta el Kulcsár Judit, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület alelnöke.

first1000_l.jpg

  • [1] Forrás: OÉTI, Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak
  • [1] Szalontai Mónika, Bodrogi Eszter dr., Nádor Csaba dr. -  Az anyatejes táplálás segítése a Perinatális Intenzív Centrumban, Gyermekgyógyáaszt 2014; 65. évfolyam, 4. szám
  • [1] OECD Health Statistics 2014
  • [1] WHO: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs363/en/

A bejegyzés trackback címe:

https://babykitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr907355222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillman. 2015.04.12. 13:11:06

szarvasmarha tenyésztésböl azt tanultam, hogy a tejelö állat nem a táplálékábol hanem a szervezetéböl vonja ki a tejtermeléshez szükséges cuccokat. igy az elsö 100nap ásványianyag szükségletét a saját csontvázábol biztositja az anya; abbol a cuccbol amit még a szülés elött bevitt. a táplálékábol a szervezetét épiti, a tejtermeléshez meg bontja le a szervezetét. ezért a vemhesség utolso szakaszában kell felkészülni(felkésziteni) a tejtermelésre.
vitaminok szedése jo biznisz, de a helyes táplálkozás fontosabb az egyén részéröl. csak a c vitamint nem képes az emberi szervezet elöállitani. a vitamin szedéssel elcsökevényesithetjük a saját vitamintermelö képességünket.
a terhes nöknek nem azt kéne enniük amit megkivánnak, hanem mint egy tenyészállatnál ami élettanilag indokolt. kinában ennek van hagyománya és szakirodalma.