Az egészséges táplálkozás gyerekkorban kezdődik.

Baby Kitchen

Őszibarackpüré (az első ízek egyike)

2019. október 02. - livan11

Úgy vélem ez az a gyümölcs, amit minden gyerek szeret. Zamatos, édes, igazi vitaminbomba. Magas pektin-és rosttartalma az emésztésre is jótékony hatással van. Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetet, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Hozzávalók:

- 1 db őszibarackKéptalálat a következőre: „őszibarack jótékony hatásai”

Elkészítése:

Villával törjük össze az őszibarackot. 

Túrós pogácsa

20191001_133209.jpg

Adélnál ez a "ha nem lenne más, és farkaséhes lennék, akkor biztosan megenném" kategória. Viccet félretéve önmagában ez a pogi elég száraz, ezért én szőlővel szoktam Adélnak adni. Úgy azért valamennyire lecsúszik, de tény és való, hogy nem ez a kedvenc kajája. Hátha a ti gyerkőceiteknek bejön, uzsira tökéletes. 

Hozzávalók:

- 250 gr túró

- 250 gr liszt 

- 250 gr vaj

- só

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrom, egy órát a hűtőben állni hagyom. Mi a gyerekkel golyókat szoktunk belőle formázni, így ez neki is jó szórakozás, végül beteszem a sütőbe és aranybarnára sütöm őket. 

Almapüré (az első ételek egyike)

Képtalálat a következőre: „alma”

Az első ízek egyike az alma. Én ezt Adélnak párolva adtam, kezdetben csak egy-két kanállal, aztán napról napra növeltem az adagot. Az alma tartalmaz A és B vitamint, C vitamin tartalma azonban kevesebb, mint a citrusféléké (citrom, narancs). Nagyon jó hatással van az emésztésre a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően. 

Édes almafajták - fuji, sonya, gala, jonagold, cameo, golden delicious (én Adélnak utóbbit szoktam adni) 

 

Elkészítése: 

Az almákat (két darab) hámozzuk meg, vágjuk ketté, magvazzuk ki és kockázzuk fel. Tegyük egy edénybe, öntsünk alá négy evőkanál vizet és pároljuk addig (lassú tűzön), amíg megpuhul. Ha kész, pürésítsük. 

Illatos zöldséges rizs

20190924_132604.jpgEnnek a kajának nem csak az illata mennyei, de egy igazi vitaminbomba is. Csupa egészséges hozzávaló, a sikere pedig garantált. Kislányomnak ez a kedvenc húsmentes kajája, amit - nem túlzok- visítva kér. Remélem a ti gyerkőceiteknek is hasonlóan be fog jönni ez az étel. 

Vitamintartalma:

Sárgarépa  gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben található. 

Cukkini - C vitamin bomba, a héja béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, segít megelőzni a sejtek károsodását. A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.

Kápia paprika - tele van C-vitaminnal, magas a kalcium-, a foszfor-, a kálium- és a béta-karotin-tartalma, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. Serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.

Lássuk, mi kell hozzá: 

- 100 gr basmati rizs

- 2 db sárgarépa

- 2 szelet kápia paprika

- 1db hagyma

- fél cukkini

- 1 db paradicsom (héj és mag nélkül)

- só, bors (egy éves kor felett)

- olivaolaj

 

Elkészítése:

A rizst puhára főzzük. A zöldségeket apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olivaolajat hevítünk, és mehet bele a hagyma. Amikor üveges lesz, következik a répa, 2 perc párolás után a cukkini, majd 2 perc után a kápia paprika és a paradicsom. Nagyon pici bors és só mehet bele. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzátesszük a rizst és felöntjük egy dl vízzel. Picit sütjük még (amíg a víz elpárolog) és már kész is van.

Cukkinitócsni ementáli sajttal

20190917_113249.jpg

Ez az az étel, amit bárki nyugodtan fogyaszthat, feltéve ha nem allergiás a cukkinire. 

Cukkini jótékony hatásai:

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat és antioxidánsokban is gazdag.

Gyulladáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a vastagbélrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, kordában tartja a koleszterinszintet, javítja a csontok egészségét.

 

Hozzávalók: 

- 2 db cukkini (héjával együtt)

- liszt

- 1 db tojás

- 1 ek kefír

- só, bors

- olaj

- ementáli sajt

- petrezselyem

Elkészítése:

A cukkinikat megmosom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Sózom és félre teszem, hogy levet eresszen. Levét leöntöm, hozzáütök egy tojást, sózom, borsozom, beleöntöm az egy ek kefírt és annyit lisztet adok hozzá, hogy ne legyen túl híg a massza, majd mehet bele a petrezselyem is. Forró, bő olajban kisütöm. Ha kész, ementáli sajttal megszórva tálalom. 

Pirított csirkemáj főtt krumplival

Na ez aztán egy igazán megosztó étel. Egyesek szerint nem szabadna májat ennünk, mert az a szervezet legfőbb méregtelenítő központja, így az a saját szervezetünkre nézve károsító hatású. Mások szerint azonban ez az egyik legtökéletesebb élelmiszer, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. "A" és D-vitaminban, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben gazdag. 

Gyermekek számára én fogyasztását heti egy alkalommal javaslom (gyermekorvos ajánlása alapján).

Hozzávalók:

- egy marék csirkemáj

- 2 kis fej vöröshagyma

- só, bors, 1 tk majoranna

- olaj

- 3 db burgonya

Elkészítése: 

A csirkemájat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. A hagymát felaprítjuk, forró olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a májat és picit pirítjuk. Amikor színt kap egy kicsit, felöntjük egy deci vízzel és hozzáadjuk a fűszereket. Sózni nem szabad, mert megkeményedik. Én addig szoktam a vizet pótolni hozzá, amíg jó puha nem lesz. A végén sózom egy picit. Jó szaftosra főzzük.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágva megfőzzük.

Jó étvágyat!

Csillagok közt

Avagy sütőtökös burgonyapüré roston sült csirkemellel

20190916_122042.jpg

Nem csak finom ez az étel, de aki szereti a sütőtököt, annak egy igazi különlegesség is. Megjegyezném ugyanakkor, hogy noha a hús és krumpli kombináció minden asztalon jelen van, azonban a kettő együtt annyira nem egészséges. A burgonya keményítőtartalma és a hús fehérjetartalma más-más emésztőnedveket igényel, így együtt fogyasztva gázképződést, gyomorégést okozhatnak. 

A húsokat ezért érdemes zöldségekkel körítve tálalni, pl. spárgával, brokkolival, cukkinivel, karfiollal. 

 

 Hozzávalók:

- csirkemell (1/2 mellfilé)

- só, bors 

- 1 mk kakukkfű 

- 1 szelet sütőtök 

- 3 db burgonya

- 1 kk vaj

- 1 ek olaj

Elkészítése: 

Sütőtökös burgonyapüré:

A sütőtököt kettévágjuk, kimagvazzuk, majd féltenyérnyi darabokra vágjuk. Tepsibe helyezzük, fóliával letakarjuk és 200 fokra felmelegített sütőbe rakjuk. Amikor megpuhult, levesszük róla a fóliát és 180 fokon sütjük tovább, amíg meg nem pirul. 

A burgonyát a szokásos módon puhára főzzük, egy kk vajjal összetörjük, majd pürésítjük egy szelet sütőtökkel.  

Csirkemell:

A csirkemellfilét szeletekre vágjuk, csínnyán sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. Egy kanál olajat felhevítünk a serpenyőben, és a csirkemellszeleteket megsütjük.

Patisszon bumerángok jázmin rizzsel

jokep_3.jpg
Bevallom őszintén, hogy én már sokszor unom a húsos kajákat, ilyenkor jó egy kis rántott patisszon. Noha vitamin- és ásványianyag tartalma nem jelentős, azonban fehérjében gazdag. A jázmin rizzsel azonban óvatosan kell bánni, én kislányomnak nagyon-nagyon ritkán adom, ugyanis glikémiás indexe magas, komoly vércukor ingadoztató hatása van. 
Hozzávalók: 
- 1 db patisszon
- só, bors
- jázmin rizs
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- liszt
- egy kevés tej
- olaj
Elkészítése: 
A patisszont meghámozzuk kettévágjuk és kimagvazzuk. Vékony szeletekre vágjuk, besózzuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezt követően levét leöntjük róla, borsozzuk. A panírozáshoz a tojást felverjük, majd hozzáöntjük a tejet. Szokásos liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrend szerint panírozzuk.Forró olajban szép aranybarnára sütjük. A rizst szokásos módon megfőzzük.
süti beállítások módosítása