Bemutatkozás

Eredetileg babakonyha blognak indult, de kiderült, hogy a picurnak fruktóz malabszorpciója és laktózintoleranciája van, ezért muszáj volt változtatnom a koncepción, és a blog a fruktóz- és tejmentes diéta szerint készült ételek receptjeit tartalmazza. (A laktózintolerancia csak márciusban derült ki, ezért vannak korábbról tejtermékes ételek is.) Ha írni akarsz: segit@babakonyha.hu Szerzői jogokról itt: http://goo.gl/yq5bFG ELKÖLTÖZTÜNK: www.babakonyha.hu http://babykitchen.blog.hu/2016/03/30/elkoltoztunk_www_babakonyha_hu

A blog szakértői

Hegyi Kitti dietetikus és táplálkozási tanácsadó: http://goo.gl/mF9qn

Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető: http://goo.gl/k3jj44

László Lilla dietetikus és élelmezésvezető: http://goo.gl/mFvZjB

Juhász Flóra dietetikus: http://goo.gl/IpfL4N

Varga Zita Hella, a blog szerzője: http://goo.gl/pZegPj 

 

 

Facebook

             

Címkék

10. egy csepp világnap (1) 10 hónapos kortól (4) 6 hónapos kortól (3) 7 hónapos kortól (3) 8 hónapos kortól (5) abúzus (1) adalékanyag (1) áldozat (1) állati kávéző (1) alma (1) amarant (15) amaránt (1) amerikai almás pite (1) Anoni Mara (1) aranygaluska (1) aszalógép (1) aszalt gyümölcs (1) avokadó (1) avokádókrém (1) az év cukormentes tortája (3) a blog szerzője (1) A rizs alternatívái (4) babakonyha (2) babakonyha.hu (1) baba kozmetikumok (1) bacon (1) banán (3) barack (1) barackos buboréktorta (2) bébiétel (1) Béres Alexandra (1) beshamel mártás (3) Beszélj róla! (1) bio (2) bio pelenka (1) bölcsöde (1) bolognai spagetti (1) brokkoli (6) brownie (1) cékla (1) céklapor (1) chia (1) cöliákia (2) cookie (2) csíkos kalács (2) csirke (17) cukkini (25) cukor (1) cukorbeteg (3) cukorbeteg gyermek (1) cukormentes (6) cukor nélkül (6) darálthús (26) desszert (5) diabétesz (1) DiétABC (2) dietetikus (40) dinnye (1) dió (3) E-mentes övezet (2) ebéd (104) egészséges nasi (1) egészséges táplálkozás (2) Egy csepp figyelem alapítvány (1) élelmezésvezető (2) élesztő nélkül (7) Ellas Kitchen (1) energiaszükséglet (2) Erős Antónia (1) ételérzékenység (2) fagyi (3) fánk (3) fasírt (6) fehérbab (1) fehérje (1) felszívódási zavar (1) felvágott (1) folyadékfogyasztás (2) fonott (1) fonott kalács (4) food revolution (4) Food Truck Show (1) főzelék (6) francia muffin (2) fruktóz (2) fruktóz-tolerancia teszt (3) fruktózegyenérték táblázat (6) fruktózmentes (7) fruktózmentes diéta (10) fruktóztartalom (28) fruktóz intolerancia (6) fruktóz malabszorpció (21) fruktóz vizsgálat (3) fűszerek (1) gasztroblogger (1) gesztenye (2) glutamát (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (54) gnocchi (2) gofri (1) guba (1) gyerekkori szexuális bántalmazás (1) gyümölcscukor (6) H2-kilégzési teszt (3) hajdina (24) hal (15) hasigörcsök (1) hasi görcsök (2) hasmenés (3) házi fagylalt (1) házi jégkrém (1) házi tészta (2) Hegyi Kitti (11) hiperaktivitás (1) Horváth Cukrászda (1) Horváth Éva (1) hozzátáplás (1) húsgolyó (1) húsvét (2) húsvéti sonka (2) instagram (1) interjú (4) intolerancia (1) inzulin (1) íróka szőlőcuukorral (1) I típusú diabetes (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégvarázs (1) joghurt (1) jogi információk (1) Juhász Flóra (6) kakaó (8) kakaós kalács (1) kalács (19) káposzta (1) karácsony (2) karácsonyfa kalács (2) karácsonyi jótanács kisbabásoknak (1) karaj (1) karfiol (12) karfol (1) kása (6) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kén-dioxiddal tartósítva (1) kénezés (1) kenyér (10) kenyérgombóc (1) kifli (1) kilégzéses teszt (1) Kocsis Tibor (1) köles (15) Kötél Dorottya (8) krémleves (1) krémtúró (1) krumpli (33) kukorica (5) kukoricadara (1) kuszkusz (1) kutatás (1) laktózintolerancia (16) laktózintolerancia vizsgálat (1) laktózmentes (142) laktózmentes joghurt (1) laktózmentes sajt (2) laktózmentes tejföl (3) laktózmentes túró (3) lasagne (1) László Lilla (10) lencse (1) Levendula fagylaltazó (2) leves (6) linzer (4) lisztérzékenység (1) liszt nélkül (2) máj (7) májkrém (1) málna (2) marcipán (2) medvehagyma (1) melltartóbetét (1) mentes (2) mentes fagylalt (1) méz (1) modell (1) mogyoró (6) mogyorós guba (1) mozgó büfé (1) MSD Pharma Hungary (2) muffin (4) műsorvezető (1) müzli (1) Nándori Cukrászda (1) Nándori László (1) napi tipp a fruktóz- és tejmentes diétában (3) nasi (1) natrium-benzoát (1) Naurel (2) nélkül (1) nitrát (1) nitrit (1) nokedli (1) növényi tejszín (2) növényvédő szerek (1) olajos magok (1) omega-3 (1) organikus (2) padlizsán (12) palacsinta (1) paleo (1) paradicsom (2) paradió (1) patiszon (5) piskóta (1) pite (2) pizza (1) pogácsa (8) puding (2) puliszka (1) pulyka (17) quacamole (1) quinoa (4) rakott (13) rebarbara (3) recept (1) reform (1) reggeli (35) répa (24) rizottó (3) rizs (21) rizseshús (1) sajt (1) sajtótájékoztató (4) saláta (2) sárgaborsó (1) Sebestyén Balázs (1) sertés (4) sonka (5) sonkával töltött kenyér (1) sóska (4) só nélkül (4) spárga (3) spenót (9) street food (1) sütemény (81) sütőpor nélkül (24) sütőtök (16) szalicilsav (1) Szederinda Étterem (1) széklet ph meghatározás (1) széklet zsírtartalmának mérése (2) szénhidráttartalom (1) szerzői jognyilatkozat (1) szerzői jogok (1) szilveszter (1) színes torta (1) színezék (1) szőlőcukor (2) szülinapi torta (4) tápanyagszükséglet (3) táplálálékallergia (1) táplálékallergia (1) táplálékintolerancia (2) táplálkozási minták (1) tartósítószer (1) teasüti (14) tejallergia (1) tejbegríz (5) tejberízs (1) tejcukorérzékenység (5) tejcukor vizsgálat (1) tejfehérje allergia (2) tejmentes (51) tejszínhab (1) tészta (11) tízórai (45) tofu (1) tojás (6) tojásmentes (6) tojás nélkül (84) tök (6) tökéletes kalács titka (1) töltött (7) töltött krumpli (1) torta (18) Tóth Gábor (3) túró (3) túrógombóc (1) túrótorta (2) uborka (1) uzsonna (89) vacsora (129) Vadon János (1) vanília (2) vargabéles (1) Varga Zita Hella (2) Vaslóczki Orsolya (1) vega (2) vércsoportdiéta (1) visszavezetés (8) vitaminok (1) Wirth Krisztina (1) www.babakonyha.hu (1) zabpehely (48) zeller (2) Zing (1) zöldbab (2) zöldborsó (7) zöldspárga (3) ZooCafé (1) zsemle (6) Címkefelhő

Friss topikok

Elit Blog (ajánló)

Összes recept (ajánló)

Legjobb receptes blogok

Elköltöztünk: www.babakonyha.hu

2016.03.30. 12:59 - babakonyha

Címkék: babakonyha gasztroblogger Varga Zita Hella babakonyha.hu www.babakonyha.hu

Sziasztok! Nagy nagy örömmel jelenthetem be, hogy elindult a www.babakonyha.hu oldal! Ezúton is köszönet a családomnak, férjemnek a logóért és a sok támogatásért, és a • visionfresh •nek, hogy megvalósulhatott az egyik álmunk.

Remélem, hogy az oldal még nagyobb segítségére lesz azoknak, akik hasonló cipőben járnak mint mi, ételérzékenységgel vagy -allergiával küzdenek, és tápanyagdús, teljes értékű étkezést szeretnének biztosítani a gyermekeiknek vagy akár maguknak.

A korábbi (babykitchen.blog.hu) recepteket is fent találjátok már a www.babakonyha.hu oldalon, de még nincs mindegyik bekategorizálva, ez majd a következő éjszakák programja lesz :) 

A dietetikusok a www.babakonyha.hu oldalon is bármiben a segítségetekre állnak, de én is szívesen segítek a tapasztalataim megosztásával, ahogy korábban is tettem bármikor, ha hozzám fordultatok. 

Jó böngészést! Ha kérdésetek van, írjatok bátran a segit@babakonyha.hu e-mail címre. Szép napot!

xxxxxxx

A facebook elérhetőség változatlan: Babakonyha a Facebookon

xxxxxxx

A teljes sztorit itt olvashatjátok. De aki még nem szeretne kattintgatni, annak szívesen bemásolom:

Varga Zita Hella vagyok, a babakonyha.hu szerzője, a blogon található, fruktóz- és tejmentes diéta szerint (sokszor tojás nélkül) készített receptek kikísérletezője.

BabakonyhaGyermekem születéséig egyetlen specialitásom a tejszínes-gombás-csirkés tészta volt, és a barackos-fahéjas muffin, ezeket azonban már egész jól készítettem :) A kisbabánk két hét után nagyon hasfájós, sírós, görcsölős lett, a következő hetekben, hónapokban mindent kipróbáltunk, amit egy hasfájós babánál be lehetett vetni: a gyógyszertári készítményektől kezdve, a masszírozáson és a hordozó kendőn át, a természetes alapú görcsoldókig, az alternatív módszerekről nem beszélve. Két-három oldalas listát tudnék írni arról, hogy mivel próbálkoztunk csak, hogy a kicsinek elviselhetőbbek legyenek a napjai. Habár nem célom az egészségügyet vádolni, azt azért el kell mondanom, hogy lássátok, mennyire gyerekcipőben jár még ez a terület, hogy inkább gondolták a sírós, hasfájós gyermekről, hogy autista, mint azt, hogy gyomorbántalmai vannak.

Természetesen az első három hónapban nagyon türelmesek voltunk, nagyon nehéz időszak volt ez számunkra, de próbáltuk túlélni, a kicsi számára a legjobbá tenni, bízva abban, hogy ez csak a három hónapos hasfájás. Utána azzal biztattak minket, hogy van, akinél fél évig is eltart ez az időszak. Eljött a fél éves kor, elkezdődött a hozzátáplálás, és az éjszakáink is elromlottak, már azt a fél órát sem aludta végig a picurka, amit korábban sikerült. Kialvatlanok voltunk, kimerültek, első gyerekesek, tanácstalanok.

8 hónapos volt a kicsi, amikor már negyedórákra tudtunk csatlakozni hasonló korú gyermekeket babakocsiban sétáltató anyukákhoz. Rájöttem, hogy a gyereknevelés nem arról szól, amit mi addig csináltunk. Ekkor jött egy lehetőség: a szomszédom a gasztroenterológushoz 3 hónappal korábban kapott időpontját átadta nekem. Azt sem tudtam eszik-e vagy isszák, én a vasszeget is megehetem, nem lesz bajom tőle. Úgy voltam vele, ha fogadnak az időpontban minket, elmegyünk, ha nem, akkor az a sors keze. Nem ragozom túl, fogadtak.

Elküldtek minket hasi ultrahangra, ehhez pár héttel későbbi beutalót kaptunk, aztán pár héttel később vissza kellett mennünk kontrollra. Mivel semmi nem látszott az ultrahangon a beszélgetések alapján fruktóz kilégzéses tesztre küldtek minket, persze kb. 1 hónappal későbbi időpontban. A nehézségekről, és az egészségügy útvesztőiről most nem szeretnénk bővebben írni, ha bárki kíváncsi erre a fejezetre, ezekre a tapasztalatokra, írjon bátran az segit@babakonyha.hu email címre, és szívesen elmesélem, adok javaslatot a tapasztalataink alapján, mit lehet másképpen. A lényeg, hogy a kicsi 11 hónapos volt, mikor kiderült, hogy fruktóz malabpszorpciója van (gyümölcscukor érzékenység), és 13 hónapos, mikor megállapították, hogy laktózintoleranciája is (tejcukor érzékenység), 13 hónapos koráig szopizott, és kb. 14-15 hónapos korában az orvossal egyeztetve a tápszer próbálkozásokkal is felhagytunk.

Én, mint kezdő, korábban tízenhatezer órában dolgozó, és sokszor mélyhűtött gyorskaján élő, nem igazán egészségtudatos anyuka ott álltam, hogy akkor a gyerek nem ehet gyümölcsöt, tejtermékeket, a tojástól is fáj a hasa, és a magas vagy magasabb fruktóztartalmú zöldségek is gondot okoznak. Akkor mit készítsek??? Bújtam a netet ezerrel, volt is sok laktózmentes recept, de kombinált fruktóz- és tejmentes diétára épülő recepteket nem nagyon találtam, ami esetleg még tojástól is mentes.

És persze jött a nagy levegővétel, és a kísérletezés. Megismertem a magas ásványianyag és vitamintartalmú élelmiszereket (ha már a gyermek a tápszereket sem bírta). Így születtek az első receptek (a www.babykitchen.blog.hu oldalra). Később, a gyermek sétáltatós, játszóterezős beszélgetések során az egészségtudatos anyukák elkezdtek érdeklődni a receptek iránt, így a blogot nyilvánossá tettem, a facebook oldal már szakmai kíváncsiságból jött, és hogy frissen kapják az információkat, új recepteket a követők.

Mikor 4000-re ugrott a követők száma, elhatároztam, hogy ha az 5000-et elérjük, dietetikusokat keresek, akik az oldal mellé állnak, hogy ne csak receptekkel, hanem profiktól kapott szakmai tanácsokkal, információkkal is el tudjuk látni az érdeklődő szülőket. Így alakult ki a jelenlegi felállás, és köszönöm a lelkes dietetikusoknak, ma már barátaimnak a szakmai támogatást!

Mikor 9000 fölé ugrott a követők száma a férjemmel megálmodtunk egy önálló honlapot, ami még nagyobb segítség lehet a hasonló cipőben járó szülőknek, érintetteknek. Így jött létre kiváló szakemberek segítségével a babakonyha.hu oldal.

Mindeközben a picurka mellé megérkezett pöttömke, aki ugyancsak imád főzni, bár nagyon rossz evő, ezért még nagyobb a kihívás :D Nagyon szeretem, ha a kicsik besegítenek, ha szétlapítják a kalács vagy a fánk tésztát, és kukacokat formáznak, miközben könyékig lisztesek és vanília illatúak. A főzés teljesen kikapcsol, és imádom nézni, mikor a kicsik (meg az Apukájuk) élvezettel fogyasztják el az együtt készített ételeket. A blogra kizárólag azok a receptek kerülnek fel, amelyek ezen a minőség-ellenőrzésen átmentek és szigorúan jelesre vizsgáztak! :-)

 

Bio pelenkák, organikus babakozmetikumok a legkisebbekért, a jövőjükért

2015.11.24. 11:10 - babakonyha

Címkék: bio organikus melltartóbetét bio pelenka Naurel baba kozmetikumok

Mikor kiderültek a picur ételérzékenységei, a bioboltok és –részlegek gyakori látogatója lettem, de nem a bio minőség miatt, hanem sokkal inkább azért, mert itt kaptam olyan élelmiszert vagy hozzávalót, amely nem tartalmazott tejszármazékot meg hozzáadott cukrot, se mesterséges édesítőt, és hozzáadott egyéb adalékanyagokat, amelyek gondot okozhatnak. Később azt tapasztaltam, hogy az organikus ételek, pl. egy organikus zabpehely sokkal finomabb, mint a mezei, de az ára engem is sokszor elriasztott. Elkezdtem olvasgatni a témában, bio, organikus, miért jó, miért olyan népszerű, mi is az valójában, megkérdeztem a dietetikusokat is, de nincs általános elfogadott, markáns, egy oldalra húzó vélemény, így idővel feledésbe is merült a téma.

Mikor megérkezett a Naurel bloggercsomagja, nagyon kíváncsian próbáltam ki az organikus pelust, a popsikrémet, a melltartóbetétet (szopi miatt), a tusfürdőt és a szappant. Kíváncsian és kicsit szkeptikusan is. Megint feltüzelt a kíváncsiság, és most már sokkal tudatosabban jártam utána a témának.

naurel_csomag.jpg
naurel_pelus.jpgRájöttem, hogy bár eddig nem tudatosan, de olyan hozzávalók vannak az én konyhámban is, amelyek bio termékek, a gyerkőc ételérzékenységéből és ételallergiájából kifolyólag a korábban említett feltételek miatt (adalékanyag mentes, tejmentes, cukormentes stb.).  Aztán egyre több olyan kutatásba botlottam, amely megállapította, hogy még a gyerek  tusfürdők, hajsamponok, kozmetikumok is tartalmazzák azokat az összetevőket (SLS, SCS), amelyek irritációt okoznak (szem, bőrproblémákat vezetnek vissza erre). Ekkor kezdtem azon gondolkozni, talán már nemcsak az ételeinkre kell odafigyelnem, az sem mindegy, hogy egy tusfürdő, egy fogkrém, egy sampon, egy pelenka milyen összetevőket tartalmaz.

A Naureltől érkezett csomagnak köszönhetően nagyon jó tapasztalatokat szereztünk. Én imádom a melltartóbetétjüket, mert a nap végére nem lesz kétszer akkorra, nem csúszkál el, nem irritálja a bőrömet.

A picur popsija hálás volt a babakrémnek, ami eleinte kemény vajas popsikenőcsnek tűnt, de felkenve a pöttömkére már szépen kenhetővé vált, és a folyamatos használat során a korábban kakis pelustól szerzett kiütések is elmúltak.

naurel_melltartobetet.jpg

Egyébként a manapság használatos hagyományos eldobható pelenkákkal kapcsolatban rengeteg rémisztő adatot hallani. Azt tudtátok, hogy átlagosan 400 év alatt bomlik le? De aki nem környezettudatos, annak is érdemes az összetevőkre figyelnie.  A gyártók általában csak a polipropilén, cellulóz és polietilén tartalmát tüntetik fel a pelenkának a csomagon, azt azonban már nem, ha talliumot vagy higanyt tartalmaznak. A környezetkímélő bio pelenkák biológialilag lebomló anyagból készülnek, a korábban említett 400 évvel ellentétben nagyjából 4 év alatt bomlanak le. Amit mi próbáltunk kamilla kivonatot tartalmaz, amely gyengéden ápolja és nyugtatja a baba érzékeny bőrét. Külső rétege pamutból és kukoricakeményítőből készült, így rendkívül jó légáteresztő. Nem tartalmaz mesterséges színezéket, illatanyagot, fehérítőt, káros kemikáliákat.

Kipróbáltuk még az organikus tisztálkodó szereket is (tusfürdő, a babaolaj, krém, szappan). Mindegyik jó illatú, gyengéden tisztítja és ápolja a bababőrét. Itt nem éreztem olyan nagy különbséget az eddig használt termékek között, de itt jön be a gondolkodás, vagyis az, hogy mennyire tekintünk a jövőbe, mennyire figyeljük a gyerekeink érdekeit. Nem azt mondom, hogy csak ezt vagy azt a terméket használja valaki, de inkább kétszer nézzük meg az összetevőket, és a természetes alapanyagúakat válasszuk a kicsiknek, ha tehetjük.

naurel_kozmetikumok.jpg

 

Vaníliás fodrostészta "cukros"mogyoró szórással

2015.11.18. 10:52 - babakonyha

Címkék: dió vacsora tészta vanília mogyoró ebéd laktózmentes tejmentes

Ez a poszt két okból született: az egyik, hogy igen, a fruktóz- és tejmentes diétában is lehet mogyorós/diós-"cukros"-mogyorós/diós tésztát enni (persze, ha már akkora a baba/kisgyerek, és nem okoznak gondot a magok), a másik, hogy néha azért belefér egy-egy ilyen típusú vacsora/ebéd is az életünkbe :) Aki követi a blogot, jól tudja, az ételérzékenysége miatt mindig nagyon figyelek, hogy a picurnak teljes értékű étkezést biztosítsak: fehérje (hús/hal), vitamindús zöldségek és tápláló köret (barna rizs, köles, hajdina, amarant stb.) formájában. De van, hogy mi is rohanunk, van, hogy csak olyan napunk van, van, hogy megkívánjuk, és akkor a mi ebédünk/vacsoránk is alakulhat így.

Hozzávalók:

  • Kedvenc kisboltunknak köszönhetően találtunk olyan vaníliás fordroshullámos tésztát, amiben se cukor, se édesítő, csak vanília.
  • Egy csomag törökmogyorónk volt otthon, de a diószezonban dióval készítjük.
  • Én xilittel és szőlőcukorral vegyesen édesítek, a kórházban a gasztroenterológián ezeket javasolták a cukor kiváltására.

Az elkészítés pofonegyszerű, a tésztát kifőzzük... folytatás: Vaníliás fodrostészta "cukros"mogyoró szórással

 

mogyoros_teszta.jpg

10. Egy csepp világnap sztárfellépőkkel, izgalmas programokkal, ingyenes szűrésekkel

2015.11.10. 13:25 - babakonyha

Címkék: diabétesz cukormentes Erős Antónia Kocsis Tibor az év cukormentes tortája barackos buboréktorta 10. egy csepp világnap Egy csepp figyelem alapítvány

12038426_946525895393423_3670103237025772530_n.jpgNovember 14-e Diabétesz Világnap. Ehhez kapcsolódóan november 15-én, 10-18 óra között Budapesten, a SYMA Csarnokban rendezi az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hagyományos ingyenes családi egészségnapját. A jubileumi, 10. Egy Csepp Világnap gazdag programot ígér gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vidám kikapcsolódásról többek között Zséda, Kocsis Tibor, Csonka András, a Kolompos, a Quantum XXL, Katus Attila, a Csillagszemű Táncegyüttes és lesznek meglepetésvendégek is.Neves műsorvezetők – Erős Antónia, Szellő István, Pataki Zita, Barabás Éva, Vadon Jani, Rákóczi Feri, Csonka András – váltják egymást a színpadon, mindeközben ugrálóvárak, izgalmas gyermekfoglalkozások, arcfestés garantálja a gyerekek örömteli szórakozását. Egész nap különféle ingyenes egészségügyi szűrésekre is lesz lehetőség. 

fekvo_torta.jpgA rendezvényen meg lehet kóstolni a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a „Barackos buboréktortát”, az EgészségPiacon pedig számos kiállító várja egészséges finomságokkal és új szolgáltatásokkal a látogatókat. Lesznek érdekes előadások és tombola számos ajándékkal és egy értékes fődíjjal.

Idén is bárki csatlakozhat Erős Antóniához, aki a hagyományos Diabétesz Sétát vezeti. A megmozdulás célja, felhívni a figyelmet, hogy rendszeres mozgással megelőzhető a diabétesz, a cukorbetegek számára pedig az életminőség jelentős javulásával jár.

Kocsis Tibor: "A családomban a nagymamám volt cukorbeteg, és gyerekkoromtól tapasztaltam, hogy ez a betegség milyen tudatos életmódot és odafigyelést igényel. Ha meghallom a szót, akkor elsősorban az jut eszembe, hogy az emberek sok esetben kevés információval rendelkeznek, és sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy mit takar az elnevezés. Én is abba a kategóriába tartozom, hogy az ismereteim felszínesek bizonyos betegségekkel kapcsolatban. Ezért tartom fontosnak az Alapítvány munkáját, mert pont arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségünkre érdemes figyelmet fordítani akkor is, ha csak közvetetten vagyunk érintettek."

vn-montage-2015-a.png

Fontos esemény az alapítvány szervezésében a Cseppont Patikahét is. November 9-15 között jelentős kedvezménnyel vásárolhatóak bizonyos egészségügyi mérőeszközök és tesztcsíkok több száz patikában, emellett természetesen - csakúgy, mint egész évben - az “egycseppes” gyógyszertárakban jelképes összegért bárki megmérettetheti a vércukorszintjét, és sok helyen a vérnyomását és a koleszterinszintjét is.

antonia10.jpgAz idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. Célja, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és feltehetően ugyanennyien cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. A 1,5 millió cukorbeteg mellett pedig megközelítőleg ugyanennyien jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé. Az alapítvány országos programjaival szeretné a magyar társadalom figyelmét felhívni az egészségtudatos életmódra, az egészségügyi szűrések fontosságára, mellyel számos krónikus betegség - köztük a cukorbetegség - kialakulása is megelőzhető.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

Mogyorós guba tejszínhabbal a fruktóz-, tej-, tojásmentes diétában

2015.10.30. 14:12 - babakonyha

Címkék: vacsora tejszínhab vanília mogyoró desszert guba laktózmentes tejmentes mogyorós guba

A mogyorós guba azért készült, mert az utolsó pillanatban vettem észre, hogy nincs itthon mák, és még dió szezon sem volt, viszont volt itthon egy zacskó törökmogyoró, így az megmentett. A kókusztejből készült tejszínhabot pedig már régen ki akartam próbálni. Isteni vacsoránk kerekedett.

mogyoros_kifli_tejszinhabbal_2.jpg

Hozzávalók a gubához (családi adag):

  • 6 kifli
  • 700 ml növényi tej
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 3 evőkanál xilit
  • 50 gramm vaj (tejfehérje allergia és laktózérzékenység esetén pl. liga)
  • 75 gramm - 100 gramm törökmogyoró (ki mennyire szereti mogyorósan)
  • 75 gramm porcukor xilitből és szőlőcukorból (a hasmenés elkerülése miatt én keverem, de lehet tisztán is) 

Úgy készíthetjük el, mint a mákos gubát: a kifliket karikázzuk fel, majd tegyük egy nagy tálba. Egy fazékban melegítsük fel a növényi tejet, a vajat, és ebbe tegyük a vaníliarúd belsejét (akár a héját is, csak ne felejtsük kivenni), továbbá a ... folytatás: Mogyorós guba tejszínhabbal a fruktóz-, tej-, tojásmentes diétában

mogyoros_kifli_tejszinhabbal.jpg

Sütőtökös vega fasírt

2015.10.28. 11:31 - babakonyha

Címkék: sütőtök vacsora ebéd laktózmentes zabpehely tejmentes tojásmentes

Ez inkább egy ötletadó recept lesz, mert egyelőre még csak egyszer készítettem el ezt a fasírtot, és nem mértem semmit, csak érzésre adagoltam a hozzávalókat. Viszont annyira finom, jó kis köret kerekedett belőle, hogy vétek lenne arra várni, míg pontosan kikísérletezem az arányokat, főleg, hogy legközelebb sütőben fogom készíteni, és kenyérmorzsa helyett kizárólag zabpehellyel és zabliszttel :) 


sutotokos_fasirt_2_1.jpgHozzávalók:

  • sütőben sült sütőtök húsa (talán 200 grammnyit használtam)
  • 1 kisfej lilahagyma
  • 1 kicsi fokhagyma
  • zabpehely (kb. 6 púpozott evőkanálnyi)
  • zsemlemorzsa (annyi, hogy gyúrható legyen a massza)
  • friss petrezselymet használtam
  • só, fehérbors, szerecsendió

A sütőtök héját mossuk meg, töröljük meg, majd vágjuk ketté. A magokat ... folytatás: Sütőtökös vega fasírt

sutotokos_fasirt.jpg

Diókrémes torta rózsaszín díszítéssel

2015.10.25. 10:22 - babakonyha

Címkék: dió torta desszert laktózmentes uzsonna tejmentes szülinapi torta

Mivel a szülinapot megünnepeljük az óvodában, majd a család egyik felével, aztán a család másik felével, és egyébként még a kis családi körben is, ezért elég sok torta készült 1-2 nap átfutással. Pont ezért nem szerettem volna ugyanolyan tortákat készíteni, tehát a mandulás és a szivárványos torta után elkészült ez a (manduláshoz képest fordított színvilágú) változat is. Bár nagyon hasonló a korábbiakhoz, azért a könnyebbség kedvéért leírom a receptet.

dios_torta_2.jpg

Hozzávalók: A piskóta a hagyományos recept szerint készült kis átalakítással (ha valaki tojásmentes piskóta receptet keres, olyat is talál a blogon: ld. banános csokitortatorta két éves szülinapra). 

  • 6 tojás
  • 6 csapott evőkanál édesítő (fruktózérzékenység esetén szőlőcukor vagy xilit, én sokszor vegyesen használom)
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • fél zacskó sütőpor
  • egy csipet só
  • opcionális: 1 rúd vanília kikapart belseje

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig. A lisztet... folytatás: Diókrémes torta rózsaszín díszítéssel

dios_torta_4.jpg

 

 

Zabpelyhes, chia magos sertéssel töltött krumpli

2015.10.22. 10:58 - babakonyha

Címkék: krumpli vacsora sertés ebéd darálthús laktózmentes zabpehely tejmentes chia növényi tejszín

A fruktóz- és tejmentes diétában mindig nagyon fontos, hogy az étkezés különösen teljes értékű legyen, olyan összetevőkkel, amelyek vitaminokban, ásványianyagokban gazdagok. Ezért került a darálthúsba zabpehely és chia mag is. Nem tudom, mennyire emlékeztek, de a zab az egyik leggazdagabb fehérjeforrás, védi a gyomorfalat, javítja a keringést, gazdag aminosavakban, vasban, B vitaminokban, E-vitaminban, fogyasztása esetén a nátrium, kálcium, kálium és magnéziumtartalom kedvező arányt eredményezhet, lúgosító hatású, immunrendszer erősítő. A chia mag magas omega-3 zsírsavtartalmáról és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav arányairól ismert,ráadásul tojás helyett használható sütikben, ételekben.

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm sertésdarálthús
  • 6-8 db közepes krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 8 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 doboz (200 ml) növényi tejszín (mi rizstejszínt használtunk)
  • fűszerek: kevés só, bors, zöldfűszerek, esetleg kömény

A zapelyhet mérjük ki egy tálba és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, hagyjuk, hogy megszívja magát, a chia magot is mérjük ki és öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel, hagyjuk, hogy ez is megduzzadjon (kb. 20 perc), addig előkészíthetjük a krumplit... folytatás: Zabpelyhes, chia magos sertéssel töltött krumpli

 

toltott_krumpli_chia_maggal_zabbal_sertessel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cukormentes országtorta nem tartalmazhat hozzáadott cukrot, de finom is, tetszetős is, olyan, amilyet én is igazán szívesen bármikor megennék - Interjú Vaslóczki Orsolyával

2015.10.19. 12:01 - babakonyha

Címkék: interjú torta cukormentes az év cukormentes tortája Vaslóczki Orsolya barackos buboréktorta Horváth Cukrászda

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A Babakonyha blog nem mehet el egy ilyen torta mellett szótlanul, főleg, hogy a cukrász az újpesti Horváth Cukrászdában dolgozik a mindennapokban. Vaslóczki Orsolyával beszélgettem a nyertes tortáról, motivációjáról, jövőbeni terveiről.

12049252_946525958726750_4857662857501901949_n.jpg - Miért pont a cukormentes torta címért indultál? Miért érezted ezt fontosnak?

- Két tortával indultam az idei év Ország torta versenyén az 5. és a 6. helyet megszerezve, az eredmény hirdetés pedig tovább motivált. Pár napig nyugton maradtam, aztán rájöttem, hogy még a nevezési határidőn belül vagyok a cukormentes országtorta versenynél is. Elkezdtem részletesen elolvasni a verseny kiírást, azt hogy mik a felhasználható alapanyagok, és mi az ami engem megfog. Habár készítünk a cukrászdában a megszokott sütemények mellett mindenféle egészségtudatos desszertet, ez számomra is új terület volt. A cukormentes országtortának olyannak kellett lennie, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de finom is, tetszetős is, olyan, amilyet én is igazán szívesen bármikor megennék. Óriási kihívás volt.

- Mire vagy a legbüszkébb a torta kapcsán?

- Arra vagyok a legbüszkébb,hogy sikerült magamnak,és a szakmának is bebizonyítanom, (főleg,első női győztesként), hogy igenis meg tudom csinálni, képes vagyok rá! Illetve,nagyon sok embertől azt a pozitív visszajelzést kaptam,hogy nem mondanák a tortára ha nem tudnák,hogy ez egy Cukormentes torta! (Például a Class Fm-Morning showjában Rákóczi Feri megerősítése ebben élő adásban), de sorolhatnám még a szakmai zsűrit is, akik elbírálták a tortámat, és döntőbe juttatták közel 20 torta közül.

- Hogy jutottál arra az ötletre, hogy pont ezt a tortát alkotod meg a versenyre, ilyen összetevőkkel?

- Miután alaposan átolvastam a felhasználható alapanyagok listáját,elsőre tudtam,hogy a dió lesz a kiinduló pont. Valami diós tortát csinálok :) Aztán jöttek a gondolatok, inkább úgy fogalmaznék, hogy cikáztak a fejemben a verziók, ötletek. Mindenképpen szerettem volna elegáns, az augusztus 20-i ünnepre méltó, és nem utolsó sorban kreatív tortát kitalálni. A többi alapanyag, amit felhasználtam a tortánál az már inkább az évek alatt összegyűjtött szakmai tapasztalatnak köszönhető, hogy tudom mi az, ami összepasszol, harmonizál egymással.

fekvo_szelet.jpg

- Ha most újraindulnál változtatnál a recepten?

- Nem hiszem hogy változtatnék bármit is,szeretem ezt a tortát ,pont olyan, amilyent szerettem volna kreálni.

- Jövőre is benevezel?

- Sokan megkérdezték már tőlem, hogy vannak-e már ötleteim a 2016-os versenyre? Mindenkinek azt válaszoltam, hogy nekem az elkövetkezendő 1 év lesz igazán a mérvadó! Nagyon sokat jelent számomra a pozitív visszajelzés a szakmától, és a vendégektől is. Remélem a legjobbakat!

- Mit jelent számodra a győzelem?

- Elismerés, magam felé egy visszaigazolás, hogy jó helyem van a szakmában, és 11 év cukrászatban eltöltött idő után is képes az ember szívvel-lélekkel csinálni ezt a szakmát!

fekvo_torta.jpg

"A „Barackos buboréktorta" illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét." (idézet innen)

A receptet pedig megtaláljátok az Egy csepp figyelem oldalán: itt 

Megjegyzés: én személy szerint imádom ezt a tortát, nagyon finom, krémes, tényleg meg sem mondanám, hogy mentes torta, ha nem tudnám róla. Ezúton is gratulálok az őszinte, csupa szív nyertesnek, és sok sikert kívánok neki a jövőben.

 

 

 

Házi májkrém sütőben sült csirkemájból

2015.10.15. 10:11 - babakonyha

Címkék: reggeli csirke máj laktózmentes májkrém uzsonna tejmentes tojás nélkül

Ritkán marad annyi sült máj, hogy májkrémnek elkészíthető legyen, de egyik nap pont így jártunk. Megmaradt olyan negyed kiló, és mivel a bolti májkrémek általában minden olyannal tele vannak, amivel nem kellene, rögtön kísérletezni kezdtem. Hű, az eredmény a várakozásainkat is felülmúlta.

Hozzávalók:

  • 250 gramm sült csirke máj (lehet ez sütőben egy kis olajon megsütve, alufóliával lefedve, mi így szoktuk elkészíteni, mert ez egy egészségesebb, porhanyósabb változat, de persze a hagyományosan fazékban készített sült máj is teljesen jó :)) 
  • 100 gramm vaj (tejfehérje allergiásoknak és laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • egy kis fej vöröshagyma fele, és egy kisebb fokhagyma 
  • kevés só, bors, esetleg petrezselyem, szerecsendió

Egy kis (kókusz)olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzádobjuk a... folytatás: Házi májkrém sütőben sült csirkemájból

majkrem_hazi_sult_majbol.jpg

 

Az organikus tényleg jó vagy csak divathóbort?

2015.10.14. 10:59 - babakonyha

Címkék: bio organikus bébiétel növényvédő szerek Ellas Kitchen Naurel

Abban a szerencsébe részesülhettünk, hogy kipróbálhattuk az Ella’s kitchen organikus bébiételeit. Nagyon érdekes kísérlet volt, főként azért, mert a jóevő picur után egy rosszevő pöttömkét küldött nekünk az ég, így különösen kritikus volt a véleményezés :) De egy kis magyarázat mindenek előtt:

Miért is jó az organikus? Vagy ez csak egy újabb divathóbort?

naurel.jpg

Mikor a Naurel megkeresett, mint a Babakonyha gasztrobloggerét, és én erre átböngésztem az oldalukat, nagyon megtetszett, hogy több oldalról körüljárják a témát. Nem állnak meg ott, hogy ha valami bio, akkor már jó, hanem mindenképpen arra törekszenek, hogy az a bébiétel, pelenka vagy tusfürdő már organikus is legyen. Miért fontos ez? Mert minden bio natúr, de nem minden natúr bio, és minden organikus bio is egyben. A bio és natúr készítmények egyaránt természetes összetevőkkel készülnek: különféle gyógynövényekkel, gyümölcs és zöldségkivonatokkal, illóolajokkal stb.

A bébiételek esetében különösen veszélyesek lehetnek a fólia alatt termelt, növényvédő szerekkel és műtrágyával átitatott zöldségek, gyümölcsök, hiszen a tömegtermelésből származó darabok sokszor hemzsegnek a nitrátoktól és a mesterséges anyagoktól, így érdemes figyelni, hogy honnan szerzi be az első bébipapikat a szülő.

naurel_bebietelek.jpg

A Naurel többféle babaételt is küldött az Ella’s kitchen forgalmazótól. Az egyszerű répa- és paszternák pürétől kezdve a borsóval megbolondított brokkolis körtepürén át egészen a csirkés casserole-ig több bébiételt kipróbálhattunk. A pöttömke nagyon megszerette ezeket. Érdekes, hogy bár alig van bennük fűszer, az a kevés zöld fűszer és a zöldségválogatás mégis nagyon megbolondította az ízvilágot. A picinek az egyszerű paszternák püré is nagyon bejött, ahogy a sima sárgarépa is. De - számomra teljesen meglepően - a négybabos lakoma és a csirkés casserole is nagy népszerűségnek örvendett.

Az vaníliás gabonapelyhet hagytam utolsónak, mert bár műzliként tálalható, nincs benne semmilyen hozzáadott cukor, csak a gabonakarikák egy kis vaníliával (nem vaníliás cukorral!!) ízesítve. Növényi tejjel ez mindenkinek ízlett a családban.

naurel_muzli.jpg

Nagyon sokat segített az Ella’s kitchen kiszerelése. Az, hogy a baba így is megehette akár útközben, akár séta közben, akár otthon a földön ülve a bébiételt, az a rossz evő picurnál nagyon bevállt. Odajött hozzám, kicsit belenyomtam a szájába, és szépen eleszegette az ételt.

Habár eddig is alaposan átnéztem az összetevőket, címkéket vásárlás közben, az biztos, hogy a Naurelnek köszönhetően most még tudatosabban nézem meg a bébiételek leírásait, a kedvencekből pedig mi is utánrendelünk :)

 

 

Paradiós pite jégvarázs köntösben

2015.09.24. 11:21 - babakonyha

Címkék: torta pite sütemény laktózmentes uzsonna tejmentes paradió tojás nélkül sütőpor nélkül jégvarázs

Igazából bármilyen magból készíthető (mogyoró, dió), de nálunk Apa egyszer vett egy csomaggal a paradióból, én meg nem bírtam ki, hogy ne kísérletezzek vele. Nagyon finom az íze, és mind a tészta, mind a töltelék különleges ízt kapott tőle.

paradios_pite.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 gramm liszt (mi fehér liszttel és tönköly liszttel próbáltuk eddig, de szerintem zabliszttel is működne)
  • 100 gramm paradió (lehet mogyoró, és lehet dió is)
  • 125 gramm vaj (laktózérzékenyeknek, tejfehérjeallergiásoknak pl. liga)
  • 50-60 gramm nyírfacukor/xilit (édesszájúaknak több, akik már nem esznek olyan édesen, kevesebb is elég)
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 gramm növényi tej (zab- vagy rizstej)
  • 40 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes, mi az Alnatura vaníliás pudingporát használjuk)
  • 50 gramm paradió 
  • 100 gramm puha (!!szobahőmérsékletű!) vaj (fruktóz-tejmentes diétán levőknek pl. liga)
  • kb. 70 gramm xilit/nyírfacukor

Tészta készítése: A paradiót (vagy más magot) daráljuk porrá, keverjük a liszthez, adjuk hozzá a ... folytatás: Paradiós pite jégvarázs köntösben

paradios_pite_jegyvarazs_kontosben.jpg

 

Hajdinával és pulykával töltött tök

2015.09.23. 12:32 - babakonyha

Címkék: vacsora pulyka gluténmentes töltött tök ebéd hajdina tejmentes

Nem nagyon más ez a recept, mint a korábbi töltött tök receptek, de az egyszerűség kedvéért leírom, mert az íze isteni ennek is, és ha valaki nem rajong a tökfőzelékért, ilyen formában bejuthat a kicsik szervezetébe is ez a mumus, akarom mondani, ez az alacsony fruktóztartalmú, de vitamindús zöldség is.

Hozzávalók (családi adag):

  • 1 teáscsészényi hajdina
  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • fűszerek: petrezselyem, só, fehér bors
  • 2 dl növényi tejszín (zab- vagy rizstejszín)
  • vaj a jénai kikenéséhez (tejfehérje allergia, laktózérzékenység esetén pl. liga)

A hagymát kockázzuk apróra... FOLYTATÁS IDE KATTINTVA.

toltott_tok_hajdinaval.jpg

 

Könnyed quacamole házilag

2015.09.02. 13:09 - babakonyha

Címkék: mentes nasi avokádókrém uzsonna cukormentes quacamole

Nagyon szeretem a mártogatósokat, és persze a tortilla chipseket is, de mióta kiderült a kicsi frutkóz-, laktóz- és tejfehérje érzékenysége azóta nem nagyon került ilyen fajta étel a konyhába, ugyanis a legtöbb chips féle nasit teli nyomják cukorral és ízfokozóval, a mártogatósba pedig a cukron kívül tejsavópor, vagy sajt kerül. De nemrég találtam egy tortilla chipset (és egyébként pár hete burgonyaszirmot is), ami teljesen natúr, mintha én készíteném itthon, - csak akkor soha nem lenne ilyen hajszál vékony ;) Rögtön rárepültem a kencékre a boltok polcain, és újult erővel böngésztem az összetevőket, de sajnos csalódnom kellett, az avokadókrémbe, vagy nevezzük quacamolénak továbbra is tejterméket vagy tejszármazékot pakolnak (sokszor vmilyen édesítőt is), ott a passzírozott paradicsom a maga egeket verő fruktózértékeivel és persze a sajtkrém, ami eleve kizárt. Így jutottam oda, hogyha képes voltam csokitorta csodát gyártani az avokádó segítségével, akkor egy quacamole nem jelenthet gondot :) És így is lett. Nagyon finom mentes mártogatóst sikerült elkészíteni.

ELKÉSZÍTÉSE IDE KATTINTVA

quacamole.jpg

Új mentes étterem nyílt - A Szederinda étterem megnyitóján jártunk

2015.08.07. 12:11 - babakonyha

Címkék: mentes gluténmentes sajtótájékoztató laktózmentes tejmentes tojásmentes DiétABC Szederinda Étterem

2 éve off the record beszélgettünk a DiétABC tulajdonosávaldr. Wirth Krisztinával egy álomról, egy olyan étterem megnyitásáról, ahol gluténmentes, de hagyományos és ízletes ételekből választhat a vendég, ahol tekintettel vannak az ételérzékenységgel és ételallergiával küzdőkre. Nagyon drukkoltam Neki, hogy sikerüljön megvalósítani a terveit, és nagy örömmel és nem kisebb büszkeséggel töltött el, mikor idén megkaptuk a Szederinda étterem meghívóját a hivatalos megnyitóra.

2015-08-06_081124.jpg

 A korábbi interjúból már kiderült, hogy a tulajdonos saját érintettsége okán bővítette a családi vállalkozást 2009-ben egy színvonalas, diétás élelmiszerek árusításával foglalkozó szaküzlettel, ez az Üllői úton található a DiétABC. Dr. Wirth Krisztina és lánya cöliákiás, az évek során rengeteg tapasztalatra tettek szert, mit és honnan tudnak beszerezni, egy iskolai kiránduláson, erdei táborban való étkezést hogyan tudnak problémamentesen és gluténmentesen megoldani. 

dietabc6.jpgA szaküzletben nem sokkal később megnyílt egy pékség, ahol helyben sütött friss kenyér, kalács, zsemle, bagett, reggeli péksütemények mellett, pizza, melegszendvics, hamburger, hot-dog is kapható, illetve helyben is elfogyasztható, ugyanis 2013-ban az üzlet kibővült egy kávézó-cukrászda résszel. Én már itt, a DiétCaféban készíthettem el Krisztinával a korábbi interjút a blog kis ihletőjével együtt egy finom tejmentes agavesziruppal készült kávé mellett. A kávézóban egyébként a különböző ízesítésű (laktóz és tejmentesen is kérhető) kávék mellett tea, kakaó, gluténmentes és diabetikus torták, cukrászsütemények, és persze fagylalt is kapható.

Az önkiszolgáló étterem gondolata tehát már 2013-ban megszületett, majd hosszú, fáradságos munkát követően 2015-ben megnyitott a Szederinda Étterem, ahol a gluténmentes ételek mellett még tej-, laktóz-, tojásmentes választék is található. 

img_2035.JPG

  • Az étteremben dolgozó kollégák hogyan tudnak segíteni a különböző ételallergiás vendégeknek?
  • Nagyon szerencsések vagyunk, mert Sereg Dóra személyében főállású okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus áll vendégeink és munkatársaink rendelkezésére a különböző kérdésekkel, tanácsadásokkal kapcsolatban - meséli Dr. Wirth Krisztina.
  • Hogyan alakult a vendégkör a nyitás óta?
  • A nyitás után azt tapasztaltuk, hogy vendégeink egy része egyáltalán nem ételallergiás, ők a finom, házias és olcsó ételeink miatt járnak hozzánk, és nem érzik az ízeken a „mentességet”, aminek nagyon örülünk, hiszen az volt a cél, hogy bárki ehessen nálunk egy finomat, olyan családok is, ahol nem mindenkinek kell diétáznia. 
  • Csak gluténérzékenyeknek kínáltok megoldást vagy más ételérzékenységgel, ételallergiával küzdőknek is?
  • A konyha kizárólag ellenőrzött, gluténmentes alapanyagokat használ. Vendégeink nagyon fontosak nekünk, így bizalommal fordulhatnak hozzánk bármilyen ételallergiával, mert biztosan találunk számukra finom megoldást étlapunk kínálatából. 
  • Kinek köszönhető ez az egészséges, de mégis házias ízvilág? 
  • Éttermünk irányítása, konyhánk varázsa Vass Balázs séf keze munkáját dicséri, aki több mint húsz éves szakmai tapasztalatát felhasználva, új alapanyagokkal, recepttúrákkal olyan hagyományos, házias ízvilágot teremt, amely egyben egészséges és tudatos.

Az étterem hétfőtől szombatig 11 órától 18 óráig tart nyitva széles választékkal: levesek,főételek, wok ételek, rizzottók, szárnyas-, sertés– és marha grillsültjek, különböző halételek, meleg tészta ételek, burgerek, salátabár és persze desszertek.

Képes beszámoló

img_2031.JPG

A személyesen is érintett tulajdonos, dr. Wirth Krisztina

img_2022.JPG

A salátabár

img_2025.JPG

Sajnos még nem cukor-fruktózmentes, de glutén- és tejmentes. 

img_2027.JPG


Azért mi is találtunk fogunkra valót cukor/fruktóz- és tejmentes változatban, természetesen ez is gluténmentes

img_2038.JPG

A sajtó meghívottjai kivételesen betekinthettek és bemehettek a pult mögé is. Mi nagyon élveztük a picurral

img_2037.JPG

img_2040.JPG

A szakács, Vass Balázs séf

img_2044.JPG

Mi is kóstoltunk: igazoltan finom és házias ízekkel találkoztunk. Olyan hely, ahova bármikor visszamennénk, akár a kis családdal is.

img_2049.JPG

img_2050.JPG

img_2051.JPG

img_2054.JPG

img_2055.JPG

Patiszonfőzelék tőkehalfilével

2015.07.31. 14:26 - babakonyha

Címkék: krumpli hal vacsora gluténmentes ebéd laktózmentes patiszon

Most hogy a zöldségesnél mindig belefutok a patiszonba, és ráadásul nem is terheli a pocit, hetente egyszer biztos készül belőle valami nálunk. Sőt, egyik hétvégén odaáig merészkedtem, hogy a patiszonfőzelék szombat déli ebéd volt - tekintettel a nagy hőségre, de Apa sem panaszkodott (ami nagy szó! :), sőt megdicsérte az ebédet.

Hozzávalók (családi adag):

  • 4 tenyérnyi tőkehalfilé
  • 4 közepes krumpli
  • 1 közepes patiszon
  • növényi tej (rizs/zabital)
  • majoranna, rozmaring, petrezselyem, fehér bors, só

 

ELKÉSZÍTÉS IDE KATTINTVA

patiszonfozelek_hallal.jpg

Reggeli francia muffin a fruktóz-tej-tojásmentes diétában

2015.06.14. 15:01 - babakonyha

Címkék: muffin sütemény laktózmentes uzsonna tejmentes tojás nélkül francia muffin

Egyik kedves Babakonyha blog követőm nagyon megörült a francia muffin receptjének, csak annyit kommentelt a facebookon, hogy "Bárcsak tojás se lenne benne", de olyan kedvesen:

komment.jpg

Persze rögtön beindultak az agytekervényeim, mert pontosan tudtam, hogy milyen volt nekünk is, mikor a fruktóz-tejmentes diétát még tojás mentessé is kellett tenni, így egy olyan kísérletbe kezdtem, amit egyébként már régóta tervezgettem a chia maggal. Így született meg a francia muffin tojásmentes verziója :)

Hozzávalók (egy tepsi):

  • 100 gramm vaj (fruktóz- és tejmentes diétában pl. liga)
  • 120 gramm szőlőcukor (vagy 90 gramm xilit, vagy keverve is lehet használni a xilitet és a szőlőcukrot)
  • 1 tojás helyettesítésére: 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál vízzel felöntve, 20 perc alatt megszívja magát és megduzzad kocsonyásra
  • 180 gramm liszt: 130 gramm búzaliszt, 35 gramm kókuszliszt,15 gramm zabliszt
  • 2 csipet só
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál szerecsendió (mi másodjára már egy kicsit kevesebbet raktunk bele, mert így nekünk kicsit fűszeres lett)
  • 1 csésze növényi tej

ELKÉSZÍTÉS IDE KATTINTVA

 francia_muffin_chiamag.jpg

francia_muffin_chiamaggal.jpg

Tofutorta a legjobb hamis túrótorta

2015.06.08. 15:13 - babakonyha

Címkék: torta sütemény tofu laktózmentes uzsonna tejmentes tojás nélkül

Mióta megint teljesen tejmentesen kell ennünk a későn kiderült tejfehérje allergia miatt, azóta értelemszerűen a túró, a sajt, a joghurt és társai nem szerepelnek a menüben még laktózmentes és parányi formában sem. Nálunk a picur nem az a gyerek volt, aki olyan ételérzékeny, hogy el is utasítja azokat az ételeket, amiket nem bír a szervezete, sőt... Igazából ő szeret mindent, amit nem ehet: cukrosat, gyümölcsöt, tejtermékeket, így nagyon nagy lemondást jelent, hogy még laktózmentesen sem eheti ezeket. Így került egyszer csak a tofu a hozzávalók közé, holott sokáig nagyon kerültem a híre miatt. Hihetetlen eredményt, ízt értünk el vele, a picur teljesen odavolt, és azt mondta, én sütöm a legfinomabb sütiket :D Édes...

 

ELKÉSZÍTÉS IDE KATTINTVA

tofutorta_sutotalban.jpg

 

tofutorta.jpg

Spárgakrémleves a fruktóz- és tejmentes diétában

2015.06.06. 07:57 - babakonyha

Címkék: leves vacsora spárga krémleves ebéd laktózmentes tejmentes

Mostanában olyan zöldséget is megeszik a picur leves vagy főzelék formában, amit párolva, főzve vagy rizshez adva nem, így például a brokkolit vagy a spárgát. Én nagyon megszerettem a spárgát, ezért gyakran van otthon, egyik nap gondoltam, készítünk valami újat, hátha bejön a kicsinek, és bejött :)

Hozzávalók:

  • 500 gramm (egy csokor) spárga
  • a főzővizéhez: 1 teáskanálnyi szőlőcukor vagy xilit, 1 evőkanálnyi natúr ételízesítő (csak olyan jó, ami natúr, csak a szárított zöldségek vannak benne, cukor és adalékanyagok nélkül, figyeljétek a címkét!), egy pici só
  • 250 ml kókusztej - vigyázat! natúr legyen, ne legyen benne plusz hozzáadott cukor vagy egyéb édesítő, ha az nem szőlőcukor vagy xilit, a legtöbb kókusztejet édesítik valamivel, vagy adnak hozzá valamilyen csomósodásgátló adalékanyagot (jó még egyébként mandulatejjel vagy -tejszínnel is)
  • kevés só, fehérbors, szerecsendió

 

ELKÉSZÍTÉS IDE KATTINTVA

spargakremleves_1.jpg

spargakremleves_2.jpg

Tavaszi rakott egytál

2015.05.16. 11:15 - babakonyha

Címkék: vacsora rakott karfiol gluténmentes zöldborsó ebéd laktózmentes tejmentes növényi tejszín

Ez tipikusan az az étel, amit fél kézzel (másikon a baba), fél szemmel (másik a nagyobbik gyerkőcön) is el lehet készíteni, miközben igazi finom kiadós és teljes értékű étel kerül az asztalra, van benne fehérje, zöldség és egészséges köret is.

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 500 gramm tavaszi vegyes zöldség (nálunk: kukorica, borsó, karfiol)
  • 1 fej kisebb vöröshagyma (elhagyható a diéta elején)
  • 1 bögre barna rizs
  • aj/zsiradék a jénai kikenéséhez (tejmentes étrendben pl. liga vagy kókuszolaj)
  • 2 dl növényi tejszín (rizs/zab) a rakottas tetejére (ha gluténmentest szeretnénk, akkor rizstejszínt használjunk)
  • Fűszerek: só, petrezselyem, bors (illetve zöldfűszerek ízlés szerint a zöldségekhez)

 

ELKÉSZÍTÉS IDE KATTINTVA

tavaszi_rakott_egytal.jpg

Francia muffin újragondolva

2015.05.09. 12:57 - babakonyha

Címkék: tojás muffin sütemény laktózmentes uzsonna tejmentes francia muffin

A legtöbb finom muffin mogyorós, meg gyümölcsös meg csokis stb., üresen azért nem az igazi, pedig sokat kísérletezünk azzal, hogy olyan fruktóz-tejmentes muffint készítsünk, ami puha, eteti magát, és versenyezhet a korábban felsorolt társaival. Na, ez most egy ilyen lett, ezért örömmel osztjuk meg veletek!

Hozzávalók (egy tepsi):

  • 100 gramm vaj (fruktóz- és tejmentes diétában pl. liga)
  • 120 gramm szőlőcukor (vagy 90 gramm xilit, vagy keverve is lehet használni a xilitet és a szőlőcukrot)
  • 1 tojás
  • 180 gramm liszt: 130 gramm búzaliszt, 35 gramm kókuszliszt,15 gramm zabliszt
  • 2 csipet só,
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál szerecsendió,
  • 1 csésze növényi tej

 

ELKÉSZÍTÉS IDE KATTINTVA

francia_muffin.jpg

 

 

Food Truck Show - Igazi gasztrokülönlegesség hétvégére - képes beszámoló

2015.05.08. 19:04 - babakonyha

Címkék: sajtótájékoztató street food mozgó büfé Zing Food Truck Show

Az ország legjobb mozgó büfékocsijai és street food konyhái költöztek a Dürer Piknik Parkba. 49 kiállítónak köszönhetően különleges gasztrofesztiválon vehettek részt még holnap-holnap után (május 9-10.), ha ellátogattok a Városligettel szemben elhelyezkedő helyszínre. A rendezvény nagyon hangulatos lesz, ha megtölti majd a sok érdeklődő, az illatok már a zártkörű esemény idején, délben is ínycsiklandozóak voltak. Mivel a legtöbb igazi street food-os figyel arra, hogy minőségi hozzávalókkal dolgozzon, és saját készítésű ételeket készít, ezért kis odafigyeléssel találhattok olyan fogást, amit egy ételérzékeny is elfogyaszthat. Ráadásul igazi vendéglátós emberekkel van dolgunk, akik szívesen válaszolnak, segítenek, és élvezettel szolgálják ki a vendégeiket. A belépés díjtalan.

Ezt a kis buszt szúrtuk ki először (mi mást szoptatós anyukaként ;-) )

food_truck_show_7.jpg

 És persze a következő volt ez a helyes mozgó kávézó :)

food_truck_show_8.jpg

Itt nagyon jó illatok voltak:

food_truck_show_2.jpg

Aztán az utcán is folytatódott tovább a food truck show:

food_truck_show_3.jpg

Itt egy kicsit mi is megpihentünk :D

food_truck_show_pihi.jpg

A sajtótájékoztató bár később kezdődött a szervezők természetessége elfeledtette ezt, rákérdeztünk arra is, hogy az ételérzékenyekre vajon gondoltak-e, mennyire számol a food truck show ezekkel a típusú igényekkel. "Jó kérdés!", "Nagyon jó kérdés!", kaptuk a kedves, de kitérő választ :) Mindenesetre, ha nagyon nagyon akarunk, és kitartóak vagyunk, akkor találhatunk 1-2 olyan ételt, amit az ételérzékenyek, ételallergiásak is megkóstolhatnak.

food_truck_show_1.jpg

 Amíg a megnyitóra vártunk, még kicsit körbejártunk a helyszínen:

food_truck_show_4.jpg

food_truck_show_5.jpg

food_truck_show_6.jpg

Aki nem látta, a helyszínen a blog facebook oldalára posztolt képek:

food_truck_show_montazs.jpg

Végül a Zing mellett döntöttünk, és nem bántuk meg. Azonkívül, hogy isteni a burgerük, a Zing Burger-esek nagyon aranyosak voltak, visszamentem reklamálni, hogy csak 1 krumplit kaptunk, és mikor kiderült, hogy persze, mert egyet fizettünk, kaptam egyet ajándékba. Köszi Nektek a kedvességet innen is!

food_truck_show_9.jpg

food_truck_show_zing.jpg

Málnás túrós házi fagylalt

2015.05.06. 13:13 - babakonyha

Címkék: málna desszert visszavezetés házi fagylalt laktózmentes túró

Maximum 5 perc alatt kikeverhető, azonnal tálalható, egészséges házi fagylalt. Kell ennél több? :-) A visszavezetést követően már nagyjából lehet tudni, hogy a pici mennyi gyümölcsöt, (laktózmentes) tejterméket visel el. Nálunk ebből az adagból két kis gombócot evett a kicsike, és nem okozott se görcsöt, se hasfájást, se egyéb tünetet. Persze, mikor kinyalta a tányérját, felcsillant a szeme, hogy még kér, de mivel három felnőtt is volt a szobában, így az elkészített adag teljesen elfogyott.

Hozzávalók (kb. 4-5 főre):

  • 200 gramm laktózmentes túró
  • 140 gramm fagyasztott málna
  • 1 db fagyasztott banán
  • egy kevés fahér (kb. 1 mokkáskanálnyi)
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • Ha valaki nagyon édesszájú, akkor rakhat ehhez egy kis természetes alapú édesítőszert (xilitet, vagy ha a kicsi már bírja, akkor mézet - kb. 1 evőkanálnyit)

 A hozzávalókat tegyük egy aprítógépbe/turmixgépbe, és dolgozzuk össze. Azonnal tálalható, hűsítő finomság.

málnás túrókrémes házi fagylalt.jpg

 

Elégtelen a szoptatós édesanyák vitamin- és ásványi anyag bevitele

2015.04.10. 03:49 - babakonyha

Társadalmi álszemérmesség, a szoptatási problémákkal kapcsolatos, széles körben könnyen és gyorsan elérhető szakmai segítség hiánya, a szoptatós édesanyák elégtelen vitamin- és ásványi anyag bevitele – többek közt ezek azok a problémák, amelyek a leggyakrabban gátolják a csecsemők megfelelő minőségű anyatejes táplálását. Sajnos a kismamák több mint kétharmada egyáltalán nem figyel oda szoptatás alatt a szükséges tápanyagok pótlására, pedig az anyatej alapvető táplálékforrás: nélkülözhetetlen az immunrendszer kialakításához és megerősítéséhez, bizonyos esetekben pedig életmentő lehet. Magyarországon majdnem minden tizedik újszülött koraszülöttként lát napvilágot: az ő esetükben még fontosabb az anyatej, mivel azelőtt jönnek világra, hogy kialakulhatna az alapvető védettségük. Az anyatejes táplálás jelentőségére hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program, amelyhez újabb partner, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület csatlakozott.

Életünk fogantatástól számított első 1000 napja meghatározza egész felnőtt életünk egészségi állapotát. Számos népbetegség, így például az elhízás vagy a cukorbetegség is megelőzhető lenne ebben az életszakaszban a megfelelő táplálással. Különösen fontos eleme az első 1000 napnak az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden másnál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében. Az anyatejnek alapvető szerepe van az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen egészséges bélflóra kialakításában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hat hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, és lehetőség szerint azon túl is kell anyatejet biztosítani, amíg a gyerek és az anya ezt kívánja. A szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, a magas vérnyomásra és koleszterin szintre. A WHO szerint ha 40%-kal nőne világszerte az anyatejes táplálás, azzal akár 50%-kal is csökkenhetne légzőrendszeri betegségek okozta csecsemőhalálozások száma.

Ahhoz, hogy az anyatej biztosítani tudja a csecsemők fejlődéséhez szükséges tápanyagokat,  az édesanya megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozására is szükség van. A szoptatás során néhány vitaminból és ásványi anyagból 30-100%-kal is többre van szüksége a kismamáknak[1], amit a normál táplálkozás sem fedez minden esetben – ilyen például a D- és a K-vitamin, valamint a vas és a folsav. Egy felmérés szerint azonban a szoptatós anyukák több mint kétharmada egyáltalán nem szed vitamint. A kismamák 8%-a a terhes vitamint szedi tovább, amely nem alkalmas teljes mértékben a megváltozott szükségletek kielégítésére, 23%-uk pedig egyéb olyan készítményt szed (például C-vitamint), amely önmagában nem biztosít kielégítő vitaminforrást ebben az időszakban.

"Nem csak a megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükséglet biztosítása, hanem az általános elfogadottsága miatt is nagy szükség van a szoptatással kapcsolatos széleskörű edukációra. A társadalmi álszemérmesség, a megfelelő szaksegítség hiánya miatt ugyanis sokan adják fel a szoptatást olyan helyzetekben is, amelyre van megoldás. Ilyen például a mellgyulladás, vagy az az eset, amikor a nem igény szerinti szoptatás miatt nincs a kismamának elég teje. Sajnos a nem elégségesnek minősített súlygyarapodás miatt is sokszor térnek át tápszerre. Ezért is fontos már a várandós gondozás során megfelelő tanácsokkal ellátni a kismamákat és felkészíteni őket a szoptatásra" - mondta el dr. Nádor Csaba neonatológus, a Neonatológiai Tanács titkára.

Az újszülöttek alapvető védettsége a terhesség harmadik trimeszterében, illetve az anyatejes táplálás során alakul ki. A koraszülötteknek – akik a harmadik trimesztert már a méhen kívül töltik – még fontosabb az anyatej. Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életben maradási esélyei és hosszú távon is egészségesebb életre számíthatnak. Ez annak köszönhető, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, így ilyen esetekben például a fehérje és zsírtartalma magasabb lesz. Egy hazai orvosi felmérés szerint a születés utáni első 14 napban legalább 50%-ban anyatejjel táplált koraszülötteknél 6-szor ritkábban fordult elő az ilyenkor gyakori, súlyos bélbetegség, a necrotizáló enterocolitis.[2]

kore_logo.jpgÉvente közel 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon.100 élveszülésre 8,6 koraszülött jut, ami meghaladja az OECD tagállamok 7,6-os átlagát és az ötödik legrosszabb adat az OECD-ben.[3] Az 5 év alatti gyermekek körében a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak.[4] "Egy rendkívül széles kört érintő, komplex probléma kezelésében nyújt segítséget a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület a családoknak. Azért is döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk az Első 1000 nap programhoz, mert a kezdeményezés a koraszülöttek életében az egyik legkritikusabb időszakra hívja fel a figyelmet, és az egyik legfontosabb mozzanatban, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálásban ad iránymutatást a szülőknek. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel mellett az érintés, az anyai közelség szükségességére is szeretnénk felhívni a figyelmet: Egyesületünk egyik legfontosabb törekvése, hogy az édesanyák koraszülött gyermekeik mellett maradhassanak, amelyre az országban egyelőre csak néhány intézmény biztosít lehetőséget" - mondta el Kulcsár Judit, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület alelnöke.

first1000_l.jpg

  • [1] Forrás: OÉTI, Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak
  • [1] Szalontai Mónika, Bodrogi Eszter dr., Nádor Csaba dr. -  Az anyatejes táplálás segítése a Perinatális Intenzív Centrumban, Gyermekgyógyáaszt 2014; 65. évfolyam, 4. szám
  • [1] OECD Health Statistics 2014
  • [1] WHO: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs363/en/

Cukormentes marcipán a fruktóz- és tejmentes diétában

2015.04.04. 13:56 - babakonyha

Címkék: marcipán sütemény cukormentes tejmentes

A formázást és a színezést még gyakorolni kell, de képzelhetitek, hogy odavolt a picur, hogy végre ő is ehet marcipánt! A fruktózérzékenyek készíthetik a marcipánt xilittel és szőlőcukorral, vagy keverve (egy korábbi posztban mindkettő leírását megtaláljátok). Ez most xilittel készült.

Hozzávalók:

  • 75 gramm mandulaliszt
  • 50 gramm porrá darált xilit
  • 30 g víz
  • (én a keserűmandulát elhagytam, 1 mk kell belőle elvileg)
  • Cukor, mesterséges édesítőmentes ételszínezék


A mandulalisztet átszitáljuk, és összekeverjük a xilir nagyobb részével (kb. 30 gramm). A maradék xilittel és a víz segítségével szirupot főzünk (lassú tűzön gyöngyözésig hevítjük, még pár percig a tűzön hagyjuk, majd kevergetve hűtjük vissza). A kihűlt sziruppal alaposan összegyúrjuk a marcipánt. Nekem nem állt össze a massza, ezért még egy kis kézmeleg vizet adtam a masszához.

Kicsit hagytam pihenni, majd négy részre szedtük és színeztük. A fű zölddel (sárga-kék keverékkel), a tojások pirossal, sárgával és kékkel készültek. Kicsit kidolgozatlan még a marcipán, mert nagyon siettünk, ezért nem tökéletes a forma és a szín, de ahhoz képest, hogy első kísérlet, nagyon elégedettek voltunk. Arról nem is beszélve, milyen izgatott volt a picur, hogy végre marcipánt ehet! :)

tejmentes_cukormentes_marcipan.jpg