Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Bemutatkozás

Eredetileg babakonyha blognak indult, de kiderült, hogy a picurnak fruktóz malabszorpciója és laktózintoleranciája van, ezért muszáj volt változtatnom a koncepción, és a blog a fruktóz- és tejmentes diéta szerint készült ételek receptjeit tartalmazza. (A laktózintolerancia csak márciusban derült ki, ezért vannak korábbról tejtermékes ételek is.) Ha írni akarsz: babykitchenblog@gmail.com Szerzői jogokról itt: http://goo.gl/yq5bFG

A blog szakértői

Hegyi Kitti dietetikus és táplálkozási tanácsadó: http://goo.gl/mF9qn

Kötél Dorottya dietetikus és élelmezésvezető: http://goo.gl/k3jj44

László Lilla dietetikus és élelmezésvezető: http://goo.gl/mFvZjB

Juhász Flóra dietetikus: http://goo.gl/IpfL4N

Varga Zita Hella, a blog szerzője: http://goo.gl/pZegPj 

 

 

Facebook

             

Címkék

10 hónapos kortól (4) 6 hónapos kortól (3) 7 hónapos kortól (3) 8 hónapos kortól (5) adalékanyag (1) alma (1) amaránt (1) amarant (15) amerikai almás pite (1) aranygaluska (1) aszalógép (1) aszalt gyümölcs (1) az év cukormentes tortája (1) a blog szerzője (1) A rizs alternatívái (4) babakonyha (1) bacon (1) banán (1) beshamel mártás (3) bölcsöde (1) bolognai spagetti (1) brokkoli (6) cékla (1) cöliákia (2) csíkos kalács (2) csirke (13) cukkini (23) cukor (1) cukorbeteg (3) cukorbeteg gyermek (1) cukor nélkül (6) darálthús (23) DiétABC (1) dietetikus (32) E-mentes övezet (2) ebéd (87) egészséges nasi (1) élelmezésvezető (2) élesztő nélkül (7) emulgeálószer (1) energiaszükséglet (1) ételérzékenység (2) fagyi (1) fánk (3) fasírt (5) fehérje (1) felszívódási zavar (1) felvágott (1) folyadékfogyasztás (1) fonott (1) fonott kalács (4) food revolution (4) főzelék (6) fruktóz (2) fruktóz-tolerancia teszt (3) fruktózegyenérték táblázat (5) fruktózmentes (7) fruktózmentes diéta (8) fruktóztartalom (27) fruktóz intolerancia (6) fruktóz malabszorpció (17) fruktóz vizsgálat (3) fűszerek (1) gesztenye (2) glutamát (1) gluténérzékenység (2) gluténmentes (47) gnocchi (2) gofri (1) gyümölcscukor (4) H2-kilégzési teszt (3) hajdina (22) hal (14) hasigörcsök (1) hasi görcsök (2) hasmenés (3) házi tészta (2) Hegyi Kitti (8) hiperaktivitás (1) Horváth Éva (1) hozzátáplás (1) húsvéti sonka (2) interjú (1) intolerancia (1) inzulin (1) íróka szőlőcuukorral (1) I típusú diabetes (1) joghurt (1) jogi információk (1) Juhász Flóra (2) kakaó (6) kakaós kalács (1) kalács (16) karácsonyfa kalács (2) karácsonyi jótanács kisbabásoknak (1) karaj (1) karfiol (10) karfol (1) kása (6) kelbimbó (1) kelkáposzta (1) keményítő (1) kén-dioxiddal tartósítva (1) kénezés (1) kenyér (10) kenyérgombóc (1) kilégzéses teszt (1) köles (13) Kötél Dorottya (7) krémtúró (1) krumpli (30) kukorica (3) kukoricadara (1) laktózintolerancia (12) laktózintolerancia vizsgálat (1) laktózmentes (119) laktózmentes sajt (2) laktózmentes tejföl (2) laktózmentes túró (1) lasagne (1) László Lilla (9) lencse (1) leves (5) linzer (4) lisztérzékenység (1) liszt nélkül (2) máj (6) medvehagyma (1) méz (1) modell (1) mogyoró (3) műsorvezető (1) müzli (1) Nándori Cukrászda (1) Nándori László (1) natrium-benzoát (1) nélkül (1) nitrát (1) nitrit (1) nokedli (1) olajos magok (1) padlizsán (11) palacsinta (1) paleo (1) paradicsom (2) patiszon (4) pite (1) pizza (1) pogácsa (8) puding (1) puliszka (1) pulyka (14) quinoa (4) rakott (8) rebarbara (3) recept (1) reform (1) reggeli (32) répa (24) rizottó (3) rizs (20) rizseshús (1) sajt (1) saláta (2) sárgaborsó (1) Sebestyén Balázs (1) sertés (3) sonka (4) sonkával töltött kenyér (1) sóska (4) só nélkül (4) spárga (2) spenót (7) sütemény (59) sütőpor nélkül (22) sütőtök (14) szalicilsav (1) széklet ph meghatározás (1) széklet zsírtartalmának mérése (2) szénhidráttartalom (1) szerzői jognyilatkozat (1) szerzői jogok (1) szilveszter (1) színezék (1) szőlőcukor (2) szülinapi torta (1) Takács Henrietta (1) tápanyagszükséglet (1) táplálálékallergia (1) táplálékallergia (1) táplálékintolerancia (2) tartósítószer (1) teasüti (12) tejbegríz (5) tejberízs (1) tejcukorérzékenység (3) tejcukor vizsgálat (1) tejfehérje allergia (2) tejmentes (14) tészta (9) tízórai (36) tojás (1) tojásmentes (1) tojás nélkül (74) tök (4) töltött (6) töltött krumpli (1) torta (7) Tóth Gábor (3) túró (2) túrótorta (1) uborka (1) uzsonna (64) vacsora (109) Vadon János (1) vargabéles (1) Varga Zita Hella (1) vega (1) visszavezetés (3) Wirth Krisztina (1) zabpehely (42) zeller (2) zöldbab (2) zöldborsó (6) zöldspárga (3) zsemle (6) Címkefelhő

Friss topikok

Blogajánló

Elit Blog (ajánló)

Összes recept (ajánló)

Legjobb receptes blogok

Farsangi fánk a tej- és fruktózmentes diéta szerint és tojás nélkül

2013.01.27. 20:32 - babakonyha

Címkék: vacsora fánk sütemény ebéd laktózmentes uzsonna tejmentes tojás nélkül fruktózmentes

Közeledik a farsang, mindenhol nyálcsorgató fánk fotókba botlom... Nézelődök, kutakodok, és egyszer csak úgy döntök, azért is lesz nálunk farsangi fánk! Mivel kikerülhetetlen, hogy a fánkot olajban kell kisütni, és ha lehet, akkor nem is sütök olajban, ezért a másik, még nálunk problémát okozó elemet, a tojást szeretném elhagyni a fánkból. Mivel annyi minden működik nagyon jól tojás nélkül (kalács, pogácsa, keksz, kenyér), ezért elég bizakodóan álltam hozzá a feladathoz, és bár nem is vártam, elsőre sikerült egy klassz tésztát kikísérleteznem. A fánk puha lett, légies, és bevallom, én magában szerettem a legjobban.

Hozzávalók (kb. 20 db közepes fánkhoz):

  • 250 gramm liszt
  • 15 gramm élesztő
  • 1 mk szőlőcukor
  • 25 gramm nyírfacukor
  • 25 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 150 gramm növényi tej (zabital, ha javasolhatom, mert édesebb íze van, mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • csipet só
  • zsiradék a sütéshez (olaj/kókuszzsír)
A langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, és keverjük el a szőlőcukorral, hagyjuk felfutni. A lisztet közben szitáljuk át, tegyük hozzá a sót, a cukrot és a langyos olvasztott margarint, végül a kovászt (felfuttatott élesztőt). Gyúrjuk addig, míg kalácstészta sűrűségű tésztát nem kapunk (hólyagos, lágy tészta). Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és hagyjuk másfélszeresére kelni (kb. fél óra).
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd kezünkkel nyomkodjuk ujjnyi szélesre, ezután jöhet a szaggatás. Én pogácsa szaggatóval dolgoztam, de ha valakinek fánk szaggatója is van, hajrá! :) A kiszaggatott tésztát hagyjuk még kb. fél óráig kelni. Ha valaki azt akarja, hogy a közepén ott legyen a hagyományos kis mélyedés, nyugodtan nyomkodja meg ujjával a cikkelyek közepét.
fank_0.jpg
Majd jön a sütés, sajnos nem ússzuk meg a zsiradékot, de aki bírja, illetve akinél bírja a picur az egészségesebb változatot, az használja nyugodtan (pl. kókuszzsír). A fánkokat középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön süssük ki. Egyszerre ne tegyünk túl sok darabot az olajba, mert akkor nem lesz helye a növekedésre. Amikor  beleraktuk a tésztát a serpenyőbe, fedjük le, majd 1-2 perc múlva fordítsuk át, ekkor már süthetjük fedő nélkül tovább. Szűrőkanállal vagy fogóval szedjük ki a fánkokat konyhai papírtörlőre, jól itassuk le a zsiradékot.
Mi Apával a Nagymama által készített (cukor- és édesítőmentes) házi körtelekvárral ettük a fánkokat, a picur pedig magában. Ha valaki mindenképpen szeretne valami lekvárszerűt adni a kicsinek is, de még nem tartanak a diéta abban a szakaszában, hogy gyümölcsöket ehet a pici, akkor készíthet hozzá sütőtöklekvárt/sütőtökpürét. (A sütőtököt mossuk meg, töröljük meg, majd vágjuk ketté. A magokat kanállal kaparjuk ki, majd a csónakokat tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) szórjuk meg vízzel és kicsit hintsük meg fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze. Ha szükséges, pürésítsük még le, hogy teljesen lekvárszerű legyen, cukor nem kell bele, elég édes anélkül is, de ahány háztartás, annyi szokás :)
 
Most farsangig biztos párszor előkerül ez a recept nálunk!
 
 
fank_2.jpg
fank_3.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

http://babykitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr425047081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.